top of page

Gertrudiskerk nu ook een tour voor mensen met een visuele beperking

In de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom werd zaterdag een tour speciaal voor blinden en slechtzienden gepresenteerd. ,,Voor ons een droom die uitkomt", aldus Ad Segers, voorzitter van Stadsgidsen Bergen op Zoom. ,,Het liefst willen we dit in elk monument in Bergen op Zoom."


Bezoekers met een visuele beperking krijgen een apparaatje, een soort telefoon, mee waarop de geschiedenis van de kerk wordt verteld. Speciaal afgestemd op hun belevingswereld en voorstellingsvermogen. De tekst werd ingesproken door Marie-Joke van Eekelen.


Heel wat proefrondjes

Jannie Bom en Frans van den Berg van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) pakten het initiatief op. Om zo goed mogelijk aan te sluiten op de wensen en behoeften van mensen met een visuele beperking klopten zij aan bij ervaringsdeskundigen: het bestuur van stichting Wévigé.


Kees Spikker en Celia Dons, beiden blind, liepen heel wat proefrondjes. Zij kwamen met diverse tips, zegt Van den Berg. ,,We hebben gevraagd wat hun wensen waren. Nu, zij willen de dingen bijvoorbeeld kunnen voelen. Mensen die nog een beetje kunnen zien, willen graag onderdelen van een schilderij uitgelicht hebben."


Reliëf-plattegrond

Na alle proefrondjes is de audiotour nu perfect, vindt Spikker. Hij noemde het zaterdag een feestelijke dag: ,,Als Bergenaar ben ik trots dat dit hier gerealiseerd is. Heel fijn dat monumenten op deze manier toegankelijk gemaakt worden."

Ook gaf hij aan dat door dit initiatief de stadsgidsen niet overbodig zijn geworden. ,,Jullie aanvulling is onontbeerlijk." Spikker regelde bovendien dat via de website passendleven.nl mensen met een visuele handicap een reliëf-plattegrond kunnen bestellen. Deze is bij binnenkomst in de kerk te betasten.


Financiële bijdrage

Zaterdag liep Spikker na de openingstoespraken als eerste de route. Ook de bezoekers van de presentatie mochten het nieuwe audiosysteem uitproberen. Ad Segers vertelde tijdens de presentatie over zijn vader, die op 50-jarige leeftijd blind werd. ,,Daarom heb ik extra motivatie om de Bergse monumenten toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn." 

De route is tot stand gekomen door een financiële bijdragen uit het Meeussenfonds. ,,Het liefst hadden we dit in alle monumenten gerealiseerd", zegt Segers. ,,Maar dat vond het Meeussenfonds wel erg duur worden. Voorlopig dus alleen de Sint Gertrudiskerk." Wat het fonds daaraan heeft bijgedragen weet hij niet precies. ,,Maar het loopt wel in de duizenden euro's." Hij hoopt op een vervolg.

コメント


bottom of page